Hur funkar Curious Island?

Vi använder oss av en variant av Objectives och Key Results för att komma framåt som bolag och en uppsättning Health Metrics (eller Key Performance Indicators om man så vill) för att säkerställa att vi inte har sönder någonting som fungerar och att Curious Island är i topptrim.

Hur mäter vi?

Vi fyller i ett Happiness Index varje vecka där vi svarar på frågan “Hur bra trivs jag på Curious Island”, ibland lägger vi till en eller annan fråga för att mäta Key Results som hör till något eller några av våra Objectives.
Vi har Health Metrics som talar om hur våra respektive ansvarsområden mår, de uppdateras av den som för tillfället är områdesansvarig.

Objectives och Key Results

Tillsammans sätter vi varje kvartal sätter upp nya (eller behåller de gamla) Objectives och diskuterar vilket problem vi försöker lösa med just det Objectivet. Till varje Objective skapar vi ett antal Initiativ och beslutar vilka vi ska starta just nu och vem som driver dom. Varje vecka gör vi en observation kring vad som har hänt i våra initiativ och bestämmer om vi ska avsluta, fortsätta eller förändra varje initiativ.

Hur finansierar vi ön?

För att täcka våra fasta kostnader betalar alla konsulter varje månad 10 000SEK i fast medlemsavgift, 10% av sin fakturering plus 10h av sin tid till Curious Island – det kan ske genom att ta sig an en av ansvarsrollerna, jobba i initiativ, coacha någon annan konsult eller måla om badrummet. Att vara ansvarig för ett område tar ibland betydligt mer än 10h i anspråk, men isåfall sker det av lust snarare än tvång. Vi har ett tak på 200 000SEK, vilket innebär att ingen betalar mer än så på ett år (det motsvarar ungefär 10-15% av den totala intäkten för en heltidsarbetande konsult).

Pengarna som Curious Island får in går oavkortat tillbaka till konsulterna på ett eller annat sätt, det ska inte finnas någon vinst i bolaget! Ön (eller kontoret) kostar en del pengar, licenser till gemensamma verktyg (google apps, Miro, zoom, Dropbox och Trello etc) kostar också.

Varför fast och rörlig kostnad?

Vi har valt att ha en fast och en rörlig summa av olika anledningar. Den fasta avgiften ger oss en möjlighet att få en trygghet i det att vi vet hur mycket pengar vi minst får in och kan anpassa våra fasta kostnader därefter. Den rörliga delen gör att de konsulter som inte har uppdrag inte behöver betala så mycket. Timmarna har vi med för att visa hur viktigt vi tycker att “tillsammans” och “gemenskap” är – Curious Island är till för dom som vill bidra till bolagets välmående!

Vill du ha mer info kan du läsa om vår ekonomiska modell.

Vårt hus